Openbaar groen als basis voor sociale cohesie, welzijn en economische ontwikkeling
Onze kijk op openbaar groen is de laatste decennia sterk veranderd. We zijn tot het inzicht gekomen hoe belangrijk groen in onze directe woon- en leefomgeving is, hoe we het moeten koesteren en hoe we het kunnen inzetten voor maatschappelijke voordelen. Groen in de stad versterkt de biodiversiteit en kan tegelijkertijd de gevolgen van klimaatverandering, zoals wateroverlast en hittestress, verminderen. Mensen trekken in een groene omgeving bovendien sneller naar buiten, ze bewegen meer en ontmoeten elkaar frequenter. Zo draagt groen bij aan een betere gezondheid, meer sociale cohesie en een groter welzijn. Kortom, groen speelt een cruciale rol in het verbeteren van onze leefomgeving.
De pijlers voor Natuurinclusief Werken?
Duurzame ontwikkeling
Natuurinclusief werken bevordert het streven naar een balans tussen de
belangen van mens en natuur, zodat we een veerkrachtige leefomgeving
creëren waarvan ook toekomstige generaties kunnen genieten.
Waterhuishouding
Ontharding en het voorzien van waterinfiltratie en buffering maken de publieke ruimte weerbaarder tegen droogte en wateroverlast.
Biodiversiteit
Het behoud en herstel van biodiversiteit en natuurlijke landschappen is essentieel voor het functioneren van ecosystemen. Het biedt ons voordelen zoals schone lucht, schoon water, bestuiving van gewassen, natuurlijke plaagbestrijding en versterking van het culturele erfgoed van de regio.
Klimaatadaptatie
Met groene infrastructuur, groendaken, parken en bomen kunnen we de impact van de klimaatverandering, zoals hitte-eilanden, verminderen.
Leefomgeving
Groene ruimtes brengen burgers in beweging, verbeteren de luchtkwaliteit, creëren ontmoetingsplaatsen en versterken de samenleving in een wijk.
Transparantie
Het Label is een hulpmiddel voor duidelijke communicatie over het beleid van het lokaal bestuur rond de aanleg en het beheer van de publieke ruimte.